louna hosia
louna hosia
louna hosia
louna.hosia(at)gmail.com
Projektit
Louna Hosian ajankohtaisia merkittäviä projekteja:
​
2022– Arkkityypit:
Monitaiteellinen teos tarkastelee ekologista ja sosiaalista kestävyyttä yhdistäen taidetta, tiedettä, rakkautta ja mystiikkaa. Koollekutsujana Kaisamaija Uljas
​
2021– Try Me Good King -
Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot:
Libby Larsen, Tobias Hume, Henrik VIII /
Minna Tervamäki, Kati Outinen, Pia Freund, Pauliina Fred, Louna Hosia, Petteri Pitko
​
2021– Näin unta kesästä kerran:
Sarmanto, Leino, Virtaperko /
Seela Sella, Pia Freund, Taina-Maaria Rautasuo, Louna Hosia
​
2022– Vihreä keiju:
Jussi Lehtonen, Assi Karttunen, Mia Kivinen, Louna Hosia
​
Arkkityypit
Arkkityypit-sarja, alottaa Arkkityypit-kollektiivin kolmivuotisen kestävyystutkielman, joka tutkii sosioekologista kestävyyttä yhteiskunnan ja taiteen hankauskohdissa. Projektin kukin osa pureutuu barokkimusiikin ja näyttämötaiteen keinoin ja yhteistyössä eri tieteenalojen asiantuntijoiden kanssa kestävyysteemoihin, kuten mielenterveyteen, sukupuolirepresentaatioihin, taiteen materiaali-intensiivisyyteen ja eksklusiivisuuteen sekä taiteen tehtävään ja oikeutukseen ekokriisin ajassa. Koollekutsujana Kaisamaija Uljas.
Keikat:
19.11.2022 klo18 EGO Paavo, Musiikkitalo
18.12.2022 klo18 JÄRJESTYS, Kalliosali
8.1.2023 klo 18 SOSIAALISUUS, Kalliosali
11.2.2023 klo18 VAPAUS, Koko-teatteri
Try Me Good King
- Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot
”Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on erinomainen, ja minulla on hyvin pieni kaula.” (Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)
Amerikkalainen säveltäjä Libby Larsen (s. 1950) valitsee teoksiinsa universaaleja aiheita. Hänen vuonna 2001 kantaesitetty laulusarjansa Try Me Good King perustuu Henrik VIII:n vaimojen kirjeisiin ja mestauslavalla lausuttuihin sanoihin. Säveltäjä sovitti teoksen Pia Freundin pyynnöstä sopraanolle ja periodi-instrumenteille. Teoksen musiikin lähtökohtana on mm. John Dowlandin, Thomas Campianin ja Michael Praetoriuksen lauluja 1500- ja 1600-luvuilta.
Näyttämöversiossa Henrik VIII:n vaimoille äänen antavat sopraano Pia Freund, tanssija-koreografi Minna Tervamäki ja näyttelijä Kati Outinen, joka vastaa myös kokonaisdramaturgiasta. Työryhmän muusikot Pauliina Fred (traverso ja nokkahuilut), Petteri Pitko (cembalo) ja Louna Hosia (viola da gamba) ovat ansioituneita vanhan musiikin ja periodisoittimien asiantuntijoita.
Kanto - solo
Ensi-ilta 2023
Hosia on tilannut säveltäjä Riikka Talvitieltä sooloselloteoksen, jonka ympärille rakentuu soolokonserttiohjelma. KANTO-ohjelma muodostuu varhaisimmasta italialaisesta ja tuoreimmasta suomalaisesta soolosellomusiikista ja rakentuu musiikillisista ja äänellisistä luontoaiheisista episodeista kokonaisuudeksi. Varhaisen barokkimusiikin puhuttelevuus ja nykymusiikin kuulaus sulautuvat toisiinsa kiinnostaviksi kontrasteiksi ja synteeseiksi. Luonnon äänet kaikuvat ja heijastuvat ohjelmassa sävelien lisäksi Olli Oinaan ylistetyissä valokuvissa.
Sävellys: Riikka Talvitie, Olli Virtaperko, Domenico Gabrielli
Valokuvat: Olli Oinas: Mustavalkoisia luontokuvia teoksesta Occideia (2019)
Näin unta kesästä kerran - runokonsertti
Eino Leinon kuolemattomat runot sekä Heikki Sarmannon ja Olli Virtaperkon loistavasti suomalaisuutta tulkitseva musiikki kietoutuvat esityksessä eläväksi kokonaisuudeksi, jossa draama ja polveileva tunteiden kirjo tempaavat mukaansa.
Vihreä keiju – runo- & musiikkiesitys
Vihreä keiju on näyttämö- ja musiikkiteos, joka yhdistää nykymusiikkia, runoutta ja teatteria. Sen pohjana ovat Charles Baudelairen runot, jotka ovat toimineet inspiraationa säveltäjille ja ovat mukana esityksessä teksteinä. Esityksessä vilahtaa myös Baudelairen esseestä ”Dandy” tuttu universaali dandyhahmo kaikessa ristiriitaisuudessaan. Esityksen musiikin ja valojen teemana on absintin vedessä samentuminen eli louche-ilmiö, joka vertautuu abstraktiin myrkyttymisen käsitteeseen.
Työryhmä: Louna Hosia, viola da gamba
Assi Karttunen, cembalo ja organetto
Mia Kivinen, valosuunnittelu ja visualisointi
Jussi Lehtonen, näyttelijä
​
Prinsessa ja sikopaimen
Prinsessa ja sikopaimen on H. C. Andersenin Sikopaimen-tarinaan pohjautuva lasten barokkimusiikkisatu, joka kertoo nirsosta ja koppavasta prinsessa Annelista ja häneen rakastuneesta prinssi Urmaasta, jonka kosinta ei materiaan ihastuneelle prinsessalle kelpaa. Sikopaimeneksi naamioituva Urmas saa lopulta Annelin ymmärtämään, ettei elämän tärkeimpiä asioita voi mitata rahassa. Esiintyjät: Duo-versio: Anni Elonen(barokkiviulu, kellopeli, laulu, kertoja) ja Louna Hosia (barokkisello, jouhikko, laulu). Trio-versio: Anni Elonen, Louna Hosia ja Julia Tamminen (urut ja cembalo).
​
Kuva: Jarno Lindén
Porvoo - soivat opastukset
Soiva opastus on kävelykierros Vanhassa Porvoossa, joka sisältää runsaasti elävää musiikkia eri vuosisadoilta johdattaen kuulijansa Porvoon musiikilliseen historiaan kanteleen, jouhikon, kampiliiran, erilaisten huilujen, viulun, sellon, munniharpun ja laulun avulla.
Kierroksella saattaa selvitä esim. miten Piae Cantiones -kokoelma liittyy Porvooseen.
Oppaina toimivat muusikot Kirsi Vinkki, Louna Hosia ja Kirsi Ojala, joka on myös auktorisoitu Porvoon paikallisopas.
Louna Hosia: sello, viola da gamba, jouhikko, harmoni
Kirsi Ojala, huilut, harmoni, auktorisoitu Porvoon paikallisopas
Kirsi Vinkki
Eros
Esitykset 6.10.–13.10.2022, Tanssintalo, Erkko-sali
Kahdeksan soittajaa, viisi tanssijaa ja viisi laulajaa kurottautuvat toisiaan kohti Tanssin talon Erkko-salin suurella näyttämöllä. Marianna Henriksson ja Anna Mustonen jatkavat yhteistyötään tuomalla yhteen varhaisbarokin musiikkia ja uutta tanssia teoksessa Eros.
Louna Hosia seutusellisti
Suomalainen barokkiorkesteri
Helsingin kaupungin aluehanke 2022–2024, koillinen alue.
Seutusellistinä Hosia jatkaa Suomalaisen barokkiorkesterin jäsenenä Helsingin kaupungin aluehankkeen 3-vuotisen Kaarelan kauden jälkeen Helsingin koillisella alueella (Puistola, Tapanila, Tapulikaupunki, Siltamäki, Suutarila). Orkesterin ajatuksena on mahdollistaa altistuminen kulttuurille tasa-arvoisesti ja saavutettavasti ja toimia alueella kannustaen harrastustoimintaan ja samalla tavoittaen uusia yleisöjä.
Seutusellisti altistaa alueen asukkaita ja toimijoita barokkimusiikille ja eläville esityksille lyhyissä musiikkituokioissa niin kaduilla, kirjastoissa, päiväkodeissa, ruokakaupoissa kuin asukastiloissa yksin tai parin kanssa, kuten Kello kuuden tee -illassa Tapulin asukastilassa yhdessä tanssija Satu Tahvanaisen kanssa 1.9.2022.