top of page

Vihreä keiju - näyttämö- ja musiikkiteos

Vihreä keiju yhdistää nykymusiikkia, runoutta ja teatteria. Sen pohjana ovat Charles Baudelairen runot. Musiikillisena selkärankana toimivat Johanna Pitkäseltä tilatut sävellykset, jotka jättävät tilaa myös improvisaatiolle. Graham Lynch on säveltänyt esitystä varten cembalolle sooloteoksen Les Chimères. Mukana on myös yksi Assi Karttusen säveltämä laulu.

Viini tekee kurjimmastakin hökkelistä satumaisen palatsin, uljaita kultapylväikköjä

rakentaa huuruihin kuin laskevan auringon säteet mustalle taivaalle.

- Charles Baudelaire

 

Vihreä keiju on näyttämö- ja musiikkiteos, joka yhdistää nykymusiikkia, runoutta ja teatteria. Sen pohjana ovat Charles Baudelairen runot, jotka ovat toimineet inspiraationa säveltäjille ja ovat mukana esityksessä teksteinä. Esityksessä vilahtaa myös Baudelairen esseestä ”Dandy” tuttu universaali dandyhahmo kaikessa ristiriitaisuudessaan. Esityksen musiikin ja valojen teemana on absintin vedessä samentuminen eli louche-ilmiö, joka vertautuu abstraktiin myrkyttymisen käsitteeseen.

 

Louche muuntaa nesteen kirkkaan värin maitomaisen harmaiden sävyjen kautta kalpean omenanvihreiksi ja kirkkaammiksi opaalin sävyiksi. Tämä hidas ja vääjäämätön muuntuminen kuuluu myös esityksen musiikissa ja valitussa runoudessa. Esityksessä pyritään suurmieskultin sijaan tuomaan esiin Baudelairen ristiriitaisuuhänen tekstiensä kautta. Kirkkauden ja samentumisen kontrasti lyö leimansa myös esityksen installaationomaiseeni visualisointiin ja valosuunnitteluun.


Esityksen käsikirjoitus rakentuu Charles Baudelairen (1821–1867) viiden runon sekä esseen (kokoelmassa Modernin elämän maalari, suom. Antti Nylén 2001) varaan. Runoja kuullaan kokoelmasta Masennus ja ihanne (Pahan kukkia, suom. Antti Nylén 2011). Mukana ovat myrkyttymisestä kertovat runot ”Myrkky” ja ”Hajuvesipullo” sekä runot ”Tasaaminen” ja ”Raato”, jotka saavat vastapainoksi ”Ylentyminen”-runon valoisamman, hurmioituneen tekstin. ”Dandy”-esseen proosakatkelmat toimivat vastavoimana vahvoille runoteksteille ja rakentavat ajatuksellista siltaa nykyhetkeen.


Musiikillisena selkärankana toimivat Johanna Pitkäseltä tilatut sävellykset, jotka jättävät tilaa myös improvisaatiolle. Graham Lynch on säveltänyt esitystä varten cembalolle sooloteoksen Les Chimères. Mukana on myös yksi Assi Karttusen säveltämä laulu.

 

Kaikki minun kuvitelmani

Vaeltavat laumana juomaan

noista synkistä syvänteistä.Louna Hosia, viola da gamba

Assi Karttunen, cembalo ja organetto

Mia Kivinen, valosuunnittelu ja visualisointi

Jussi Lehtonen, näyttelijä, ohjaus

 

 

Ensi-ilta 7.7.2022 Kajaanin runoviikot 

Kuva: Mia Kivinen

Kuvia

bottom of page