top of page

Try Me Good King - Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot

Huippuarvostelut saanut monitaiteellinen ja ajankohtaisiin poliittisiin asioihin tarttuva esityksemme vallasta, rakkaudesta ja naisen asemasta 1500-luvun Englannista nykypäivään. Teoksen keskiössä on tämän hetken ansioituneimpiin kuuluvan amerikkalaisen säveltäjän Libby Larsenin teos "Try me Good King".

Try Me Good King - Henrik VIII:n kuningattarien kohtalot


”Olen kuullut kerrottavan, että pyöveli on hyvä, ja minulla on niin kapoinen kaula.”

(Anne Boleyn mestauslavalla 19. toukokuuta 1536)


Huippuarvostelut saanut monitaiteellinen ja ajankohtaisiin poliittisiin asioihin tarttuva esityksemme vallasta, rakkaudesta ja naisen asemasta1500-luvun Englannista nykypäivään. Teoksen keskiössä on tämän hetken ansioituneimpiin kuuluvan amerikkalaisen säveltäjän Libby Larsenin teos "Try me Good King". Sen laulutekstit ovat historiallisia, Englannin Kuninkaan Henrik VIII:n vaimojen, kuningattarien, kirjoittamia kirjeitä ja mestauspuheita. Nämä naiset saavat äänen sopraano Pia Freundin, tanssija - koreografi Minna Tervamäen ja näyttelijä Kati Outisen hahmoissa. Muusikkoina Petteri Pitko, cembalo, Pauliina Fred, huilu, Louna Hosia, viola da gamba.

 

Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Avioliitot olivat poliittisia liiketoimia, mutta jokainen niistä alkoi ihastuksella, jopa rakastumisella. Silti jokainen vaimo oli uhrattavissa, ja naisten kohtalona oli oikukas ja vallanhimossaan häikäilemätön mies. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen – näin valta ja omaisuus pyrittiin säilyttämään suvun hallussa.

 

Henrik VIII:n vaimojen autenttiset kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat ovat amerikkalaisen Libby Larsenin laulusarjan "Try Me, Good King" pohjana.

Pia Freundin aloitteesta säveltäjä muokkasi vuonna 2016 laulusarjasta version sopraanolle ja barokkihuilun, viola da gamban ja cembalon muodostamalle soitinyhtyeelle. Tässä produktiossa dialogia Larsenin teoksen kanssa käyvät Yhdysvaltojen entisen presidentin huomiot naisista, kauneuden- ja hyvinvointisektorin neuvot siitä, miten nainen voi säilyttää arvonsa työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla, sekä renessanssin ja barokin musiikki.

 

Henrik VIII:n palatseissa kaikkialla soi musiikki, ja renessanssin hengessä koulutettu kuningas oli itsekin taitava säveltäjä. Vielä suurempaan kukoistukseen taiteet puhkesivat Henrikin tyttären, Englantia 45 vuotta hallinneen Elisabet I:n kaudella 1500-luvun jälkipuoliskolla, jolta ajalta ovat tässä produktiossa kuultavat William Byrdin ja Tobias Humen kappaleet. Mukana on myös ranskalaista musiikkia, joka ranskan kielen ja tapakulttuurin ohella vaikutti vahvasti Englannin hovielämässä. 

 

Try Me Good King -näyttämöteos on noin tunnin mittainen ja väliajaton. Liikuteltavuutensa vuoksi se sopii erinomaisesti vierailuteokseksi sekä teattereihin että festivaaleille.

 

ESITYSDRAMATURGIA & OHJAUS: Kati Outinen

KOREOGRAFIA: Minna Tervamäki


Pia Freund, sopraano

Kati Outinen, näyttelijä

Minna Tervamäki, tanssija

Pauliina Fred,  traverso & nokkahuilu

Louna Hosia, viola da gamba

Petteri Pitko, cembalo

 

Kuvat: Minna Hatinen


Kuvia

bottom of page